ALURA in BEWEGING

Voor een bewuste en gezonde wereld

Mediteren

Meditatie is een middel om het ware zelf te ervaren. Het is een manier om te oefenen met aanwezig zijn in het hier en nu. 

Aanwezig zijn is geen vanzelfsprekend gegeven. Net zo min als een goede conditie dat is. Het is echter wel iets dat voor iedereen binnen bereik ligt, als je de tijd en moeite neemt om het te trainen.

De meeste mensen die starten met mediteren, worden geconfronteerd met hun onrustige geest - ook wel de ‘monkey mind’ genoemd. De aandacht is hierbij niet volledig in het moment, maar wordt in beslag genomen door een wervelwind aan gedachtes en gevoelens die vaak betrekking hebben op het verleden of de toekomst. Twee minuten stilzitten kan dan als onmogelijk worden ervaren, want daarvoor is er teveel onrust. En zelfs de aandacht bij een volledige in- en uitademing houden kan moeilijk zijn. Met oefening kun je echter leren om langer met je aandacht in het hier en nu te verblijven. Zo kun je bewuster ervaren en observeren wat zich in je bewustzijn ontvouwt. Dan hoef je je niet meer te vereenzelvigen met dat wat zich ontvouwt.

Er zijn verschillende manieren om te mediteren. Net zoals er veel manieren zijn om aan je conditie te werken. Als je de intentie hebt om je conditie te verbeteren, dan kies je een manier om het te trainen. Je kunt bijvoorbeeld gaan fietsen, dansen, rennen, zwemmen of fitnessen. Je bent vrij om te kiezen wat je het meeste aanspreekt. Als je vervolgens regelmatig traint, dan zal je conditie verbeteren - of je nu rent of fietst. Zo is het ook met mediteren: als je de intentie hebt om te trainen met aanwezig zijn, kun je de meditatievorm kiezen die op dit moment het beste bij je past. Er zijn diverse soorten zitmeditaties, maar als stilzitten niks is voor jou, dan kun je ook een loop- of dansmeditatie proberen.

Is je interesse gewekt en wil je meer weten over mediteren?
Laat het me weten! 

Bij voldoende interesse zal er cursus mediteren voor beginners georganiseerd worden. 

Voor bedrijven: wil je je werknemers kennis laten maken met mediteren? Neem vrijblijvend contact op voor een incompany training of kennismakingsworkshop.